Blog

Tech PI osiguranje – osiguranje od tehnološke profesionalne odgovornosti

Posljednjih nekoliko godina označila je prava ekspanzija tehnoloških tvrtki iz Hrvatske koje ugledne konzultantske kuće i platforme proglašavaju najboljima i najbrže rastućima i u svjetskim okvirima, te je evidentno da u zemlji dolazi do prave renesanse talenta i znanja u području koje je novo, propulzivno i, kako se čini, nezaustavljivo.

No jesu li sve tvrtke u potpunosti spremne za sve izazove globalnog tržišta?  

Koji su najčešći rizici s kojima se tehnološke tvrtke mogu susresti te kako se od tih rizika osigurati donosimo u nastavku.  

 

Što je Tech PI osiguranje i zašto je potrebno?

S ubrzanim rastom IT industrija postaje sve zahtjevnija, dinamičnija i brzo se mijenja. Projektni su zadaci sve kompleksniji, a timovi u industriji su često multinacionalni i multidisciplinarni. U tako kompleksnom okruženju rizici su veliki - stoga zadnjih godina raste i potražnja za osiguranjem od tehnološke profesionalne odgovornosti (Tech PI osiguranje). 

Osiguranje od tehnoloških grešaka i propusta, poznato i kao Tech PI, vrsta je osiguranja koja pruža pokriće za tehnološke profesionalce, najčešće IT tvrtke, koji se mogu suočiti sa zahtjevima za naknadu štete ili čak s tužbama zbog potencijalnih i navodnih profesionalnih grešaka ili propusta, a važno je jer su tehnološki profesionalci često uključeni u složene projekte s visokim ulozima gdje greške mogu biti skupe.

 

Pokriće za mnoge zahtjeve

Osiguranje od tehnoloških grešaka i propusta pruža pokriće za mnoge zahtjeve – od nepažnje, povrede intelektualnog vlasništva, pogrešnog predstavljanja, nemogućnosti isporuke ugovorenih usluga pa do grešaka ili propusta u profesionalnim savjetima ili uslugama, kršenja ugovora ili gubitka i oštećenja dokumentacije.

Primjerice, IT konzultantska tvrtka preporuči klijentu iz sektora financijskih usluga softver za baze podataka. Klijent uloži u softver i potroši puno vremena migrirajući sve svoje podatke Ubrzo shvati da preporučeni softver nije odgovarajući i da ne zadovoljava traženi nivo potreban za obavljanje posla. Zbog nastale štete, odluči tužiti konzultantsku tvrtku jer im je preporučila proizvod koji ih je koštao nepotrebno uloženog vremena i novca. 

Ili, primjerice, maloprodajni lanac unajmi programere da izrade shopping aplikaciju prije blagdanske sezone. Programeri kasne zbog različitih razloga i isporučuju konačni proizvod tek krajem prosinca, zbog čega trgovac propušta božićnu shopping prigodu i podiže tužbu protiv programera kako bi naknadio štetu u vidu izgubljene dobiti.

Tech PI osiguranje pruža pokriće za naknadu štete prouzročene trećoj osobi (klijentu), pravnu obranu odnosno troškove postupka i može zaštititi konzultantsku tvrtku od potencijalno katastrofalnih financijskih posljedica.

 

Tko treba Tech PI osiguranje?

Tech PI osiguranje potrebno je bilo kojoj tvrtki ili pojedincu koji pružaju usluge ili savjete vezane za tehnologiju. To mogu biti proizvođači hardware-a,  software developeri, web programeri ili konzultanti za društvene mreže, analitičari podataka, IT konzultanti, davatelji cloud usluga, stručnjaci za sigurnost informacija, stručnjaci za umjetnu inteligenciju ili pružatelji telekomunikacijskih usluga. Dakle, o Tech PI osiguranju trebali biste razmisliti ako pružate bilo koju vrstu usluga ili savjeta u vezi s tehnologijom.

Osim financijske zaštite, ovo osiguranje štiti i profesionalni kredibilitet pokazujući klijentima da svoje profesionalne odgovornosti shvaćate ozbiljno i da ste posvećeni zaštiti njihovih interesa. Neki klijenti, posebno sa zapadnih tržišta, zbog svojih unutrašnjih procesa mogu i zahtijevati da imate ovu vrstu osiguranja da biste uopće mogli raditi s njima, pa ovakvo pokriće može pomoći i vašoj konkurentnosti jer ćete temeljem njega vjerojatno privući više unosnih poslova. Nije zanemarivo niti saznanje da ste zaštićeni – a koje vam omogućuje da se bezbrižno usredotočite na ključni dio posla koji stvara najveću vrijednost.

 

Kako ugovoriti Tech PI osiguranje?

Tech PI osiguranje najlakše je ugovoriti putem ovlaštenog brokera, a ANO brokeri u osiguranju u tome imaju golemo iskustvo. Profesionalan i stručan tim ANO brokera pomoći će vam da dobro procijenite svoje potrebe – od potrebne razine pokrivenosti i iznosa osiguranja koji odgovaraju vašim potrebama i vrsti usluga koje pružate te potencijalnim rizicima s kojima se suočavate i visini ugovora koje zaključujete. Za vas će istražiti i usporediti ponude više osiguravajućih kuća kako bi našli osigurateljna pokrića koja najbolje odgovaraju vašim potrebama i budžetu. Pomoći će vam u ispunjavanju upitnika s informacijama o vašem poslovanju koji služe za izradu profila rizika, te u pripremi pregleda vaših financijskih izvještaja, pregleda ranijih šteta i slično.

Naposlijetku, pomoći će za vas i vašu tvrtku odabrati najkonkurentniju ponudu osiguranja prilagođenu vašim potrebama, ugovoriti najbolje osiguravajuće pokriće i, u slučaju štetnog događaja, pomoći u realizaciji brzi i pravedne isplate naknade štete.

 

Ostali članci

Osiguranje potraživanja

Osiguranjem potraživanja Društvo se štiti od rizika neplaćanja bilo zbog stečaja kupca (uključuje i gubitak potraživanja zbog predstečajne...

Era cyber-nesigurnosti

Osim što je promijenila sve dosadašnje poslovne i životne navike, pandemija je potaknula i nešto o čemu se u posljednje vrijeme sve više piše i priča...

Najosnovnije vrste rizika

Osim što je promijenila sve dosadašnje poslovne i životne navike, pandemija je potaknula i nešto o čemu se u posljednje vrijeme sve više piše i priča...

Osiguranje imovine

Klimatolozi već godinama upozoravaju da su takvi nepredvidivi događaji više nego izgledni u svijetu koji se konstantno zagrijava...

Osiguranje plovila

Rastom broja plovila u akvatoriju Hrvatske povećavaju se i rizici te vrste i broj šteta - ali dobre su vijesti da se tvrtke i pojedinci mogu protiv njih pametno osigurati...

Osiguranje od povlačenja proizvoda

Nadopunjavanje dobrih internih procedura dodatnom zaštitom od financijskih gubitaka kroz osiguranje zaokružuje vrhunsko upravljanje rizikom od ...

Osiguranje WRC utrka

Osiguravajuće pokriće za globalna događanja u motor sportu, poput WRC-a, složena je stvar u koju su uključeni brojni dionici...